Rapor: Her 5 şirketten biri fiilen iflas etti, icra dosyaları rekor seviyede

Türkiye’de Her 5 Şirketten Biri ‘Zombi’ Durumunda

Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İcra ve İflas Raporu”na göre, Türkiye’deki şirketlerin yaklaşık olarak beşte biri iflas durumunda bulunuyor. Rapora göre, icra dosyaları da rekor seviyelere ulaştı.

Bağımsız düşünce kuruluşu Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün yayınladığı rapor, Hukuk ve Adalet Politikaları Direktörü Dr. Yavuz Selim Günay tarafından hazırlandı. Rapora göre, birçok şirket iflas etmiş durumda olmasına rağmen, resmi olarak iflaslarını ilan etmeyerek faaliyetlerine asgari seviyede devam ederek ‘zombi şirket’ haline gelmiş durumda. Bu şirketler, mali sıkıntılarına rağmen yeniden finansman, düşük faiz ya da kamu destekleri gibi yöntemlerle iflastan kurtulmaya çalışıyor.

Zombi Şirket Oranı Yüzde 20’ye Yaklaştı

Raporda, Türkiye’deki yüksek enflasyon, kredi daralması ve reel sektördeki kârlılık erozyonu gibi faktörlerin etkisiyle, zombi şirket oranının yaklaşık yüzde 20 seviyesine ulaştığı belirtildi. Verilere göre, Türkiye’de neredeyse her beş şirketten biri, sürekli zararlarla, borçlanma ve yapay yaşam destekleriyle (teşvikler, sübvansiyonlar, düşük faizli krediler vb.) faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye ayrıca, IMF’nin “The Rise of the Walking Dead: Zombie Firms Around the World” raporuna göre, halka açık olmayan şirketler arasında zombi şirket oranında yüzde 13 ile birinci sırada yer alıyor.

Finansal İstikrar Tehdit Altında

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, Türkiye’deki zombi şirketlerin artışı finansal istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son dönemde yüksek faiz oranları ve KOBİ’lere uygulanan vergi ve teşvik politikaları gibi faktörler, bu şirketlerin oranını giderek arttırıyor.

İcra Dosyalarında Rekor Artış

Raporda ayrıca, Türkiye’deki icra ve iflas dosyalarındaki artış da ele alındı. 2015 yılında icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısı yaklaşık 26,2 milyon iken, 2023 yılında 38,3 milyona yükseldi ve 2024’te 32,7 milyona geriledi.

Adalet Bakanlığı verilerine göre, icra ve iflas dairelerinde bir dosyanın ortalama işlem süresi 2023 yılında 582 gün iken, 2024 yılında 918 güne çıktı. Bu yüzde 57’lik artış, sistemin yavaşladığının önemli bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Related Posts

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi borsada neler oldu?

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 88,35 puan ve yüzde 0,96 artışla 9.284,48 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 35,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,92 …

Suudi milyarder Adnan Kaşıkçı’nın yeğeni İstanbul’da evlendi: Özel jetlerle misafirler getirildi

Suudi Arabistan’ın tanınmış zengin ailelerinden Kaşıkçı ailesine mensup iş insanı Muhammed Kaşıkçı, Ürdünlü model ve eski güzellik kraliçesi Kinaz Hakim ile İstanbul’da gösterişli bir düğünle evlendi. Milyarder Adnan Kaşıkçı’nın yeğeni olan Muhammed …

Ekonomist Filiz Eryılmaz açıkladı: Faiz indirimi, altın ve gümüşte beklenen değişim

Ekonomist Filiz Eryılmaz, İran-İsrail hattındaki gerilimin piyasalara etkisini ve Merkez Bankası’nın olası faiz adımlarını TGRT Haber canlı yayınında değerlendirdi. Eryılmaz, savaş ortamının piyasalara olan yansımasını ve altın fiyatlarını ele alarak, Türkiye’nin ekonomik geleceğine dair önemli öngörülerde bulundu.

Çalışan herkesi ilgilendiriyor! 16 milyon Temmuz’da büyük şok yaşayacak

Asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı vatandaşın merakla beklediği bir konu, hükümetten de yapılacak açıklama bekleniyor. Sadece çalışanlar değil, işverenler de temmuzda asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Ve bu konuyla …

Gümüşte 2012’den bu yana en yüksek seviye!

Son dönemde gümüş fiyatları, güçlü sanayi talebi, süregelen arz sorunları ve artan jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle yukarı yönlü hareket ediyor. Güneş enerjisi, elektronik ve elektrifikasyon gibi alanlardaki kullanımı artan gümüş, yatırımcılar …

Artık sağlık raporu da parayla! Değirmeni halkın sırtına kurdular!

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararla birlikte, 15 Haziran 2025 tarihinden itibaren aile sağlığı merkezlerinden alınan bazı sağlık raporları artık ücretli olacak. Ücretlendirilen raporlar arasında sürücü belgesi (ehliyet) raporu, sporcu raporu, tek …