Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

Eski tip ehliyetler için son tarihn 31 Temmuz: 15 TL yerine 7 bin TL ödemeyin

Türkiye genelinde milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ehliyet yenileme sürecinde kritik tarih yaklaşıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgesi sahiplerini uyardı: 31 Temmuz 2025 son gün. Bu tarihe kadar ehliyetlerini yenilemeyen yaklaşık 3 milyon 211 bin kişi, belgelerinin geçersiz hale gelmesi ve çok daha yüksek bir bedel ödemek zorunda kalması riskiyle karşı karşıya kalacak.

Ünlü markanın su şişeleri acilen toplatılıyor: Körlüğe neden oldu!

Amerikan perakende devi Walmart, ciddi güvenlik riski oluşturan paslanmaz çelik su şişeleri nedeniyle harekete geçti. Yaklaşık 850 bin adet “Ozark Trail” markalı su şişesi, beklenmedik kazalara yol açabileceği gerekçesiyle geri çağrılıyor.

Hatay’da yüzde yüz elektrikli otobüsler test etti

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), il genelinde kent estetiğine uygun, modern, çevre dostu, engelli erişimine uygun araçlar ile filosunu güçlendirmeye devam ediyor. HBB, vatandaşların şehir içi ulaşımını daha rahat, daha konforlu, daha emniyetli ve …

25 yaş küçük sevgilisini paylaştı: Somer Şef aşka geldi

Ünlü şef Somer Sivrioğlu kendisinden 25 yaş küçük sevgilisi Tilbe Uslu’nun doğum gününü kutladı.

Srebrenitsa’nın acısı hala taze! 7 kurbanın cenazeleri anıt mezara taşındı

Srebrenista soyıkırımının kurbanları geçen 30 yıla rağmen hala defnedilmeye devam ediyor. Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da katledilen 7 kurbanın yeşil çuhaya sarılı tabutları, defnedilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı’na taşındı. SREBRENİTSA …

İmamoğlu’ndan mektup çağrısı: Yeni adresini paylaştı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, kendisine gönderilecek mektuplar için yeni bir adres duyurdu.