Dev bankadan yıl sonu dolar/TL tahmini!

ING, bu yıl içinde yeni bir döviz kuru şoku yaşanmaması, önemli maaş düzenlemeleri yapılmaması, yönetilen fiyatlarda sürpriz artışlar görülmemesi ve emtia fiyatlarında sıçrama yaşanmaması durumunda, enflasyonun yüzde 30’un altında kalmasını beklemeyi sürdürdüklerini açıkladı.

‘MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNDE DİKKATLİ DAVRANACAK’

ING’nin değerlendirmesinde, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), yabancı para zorunlu karşılık oranlarında 200 baz puanlık genel artış yapması (bankacılık sisteminden 7 milyar dolardan fazla likidite çekilmesi), ihracatçılar için döviz teslim zorunluluğunun geçici olarak temmuz sonuna kadar yüzde 25’ten yüzde 35’e yükseltilmesi ve şirketlerin TL mevduat oranı için bankalara aylık 0,3 puan daha yüksek dönüşüm hedefi getirilmesi gibi çeşitli önlemler duyuruldu” denildi. Bu adımların, TL’ye geçişi teşvik etmeyi ve döviz rezervlerini yeniden güçlendirmeyi hedeflediği belirtilerek, “Bu rezervlerin gelişimi, enflasyon oranları ve yerli yatırımcı tercihlerinin, Türk varlıklarının cazibesini belirlemede kritik rol oynayacağı” ifade edildi.

ING ayrıca, “TL, TCMB’nin faiz artışlarıyla desteklenen güçlü bir carry imkânı sunuyor. Şahin tutumlu iletişim, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinde dikkatli davranacağını gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu. Kurum, önümüzdeki aylarda olası bazı faiz indirimlerinin TL’nin cazibesini kayda değer ölçüde zayıflatmayacağını da öngördü.

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ

Yıl sonu dolar kuru tahminimiz 43 TL” diyen ING, yatırımcı ilgisinin uzun pozisyonlarda devam edeceği görüşünde. Ancak, “Daha önceki seviyelerde pozisyon alma beklentisinin gerçekçi olmadığını, olası dalgalanmalarda likiditenin yeniden sıkılaşabileceğini” belirten kurum, bu nedenle vadeli işlemler yerine spot piyasayı tercih ettiklerini bildirdi. Yılın ilk yarısı sonunda dolar/TL kurunun 39,44 seviyesinde olacağını, yıl sonu içinse bu tahminin 43 olduğunu paylaştı.

Mart ayında dövizde yaşanan hareketin ardından, özellikle kısa vadeli devlet tahvillerinde sert satışların görüldüğünü belirten ING, bunun getiri eğrisinin önemli ölçüde düzleşmesine neden olduğunu söyledi. “O tarihten bu yana piyasa belirgin biçimde değişmedi. FX vadeli zımni getirilerde olduğu gibi burada da yeniden yükseliş ve normalleşme sürecinin zaman alacağını düşünüyoruz” ifadesine yer verdi.

Related Posts

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.