Avrupa gözünü ABD’li akademisyenlere dikti

Avrupa, ABD’li Bilim İnsanlarına Kucak Açıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın üniversitelerdeki araştırma fonlarını dondurma kararı Avrupa’da hareketlilik yarattı.

Avrupa Birliği, akademik özgürlüğün önemini vurgulayarak, iklim krizi, göç, immünoloji ve toplumsal cinsiyet gibi alanlarda çalışan Amerikalı bilim insanlarını kıtaya davet ediyor. Brüksel ve Paris gibi şehirler, araştırmacılara yüksek hibeler, kolay vize süreçleri ve siyasi müdahaleden uzak bir çalışma ortamı vaat ediyor.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), ABD’den gelecek bilim insanlarına yönelik yeni burs programları ve taşınma destekleri sunuyor. Maria Leptin, Trump yönetiminin kararlarını skandal olarak değerlendirirken, Avrupa olarak meslektaşlarına destek olmanın önemli olduğunu belirtiyor.

Avrupa’dan Gelen Bilim İnsanlarına Yüksek Destek

Avrupa’daki üniversiteler, ABD’den gelen akademisyenlere destek olmak için özel programlar başlatıyor. Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi, “Bilim İçin Güvenli Alan” adlı programla 15 ABD’li bilim insanını üç yıl boyunca desteklemeyi planlıyor. Avrupa Komisyonu ise yeni bir vize stratejisi açıklayarak, akademisyenlere verilen hibelerde ciddi artışlara gidiyor. Taşınma desteği 2 milyon euroya kadar çıkarken, başlangıç ve ileri seviye hibeler de artık daha yüksek seviyelerde sunulacak.

Almanya, Hollanda ve Katalonya da ABD’den bilim insanı çekmek için ek fonlar ve programlar açıklayarak, Avrupa’nın bilim insanları için çekici bir destinasyon olması gerektiğini vurguluyor. Ancak bazı uzmanlar, Avrupa’nın bu adımları atmakta geç kaldığını düşünüyor.

Avrupa’da Akademik Özgürlük Değerli mi?

Avrupa’daki üniversitelerde akademik özgürlük önemli bir değer. 1988’de kabul edilen Üniversitelerin Anayasası ile bu ilke temellendirilmiş ve 2020 yılında güncellenmiştir. Avrupa Komisyonu’nun “Avrupa Eğitim Alanı” stratejisi, bu özgürlüğü destekleyen politikalar arasında yer alıyor.

Ancak raporlar, kıta genelinde akademik özgürlüğün eşit düzeyde korunmadığını gösteriyor. Bazı ülkelerde üniversitelere yapılan siyasi müdahaleler ve artan baskılar, akademik alanı zorluyor. Avrupa Birliği, bu sorunları çözmek ve bilim insanları için güvenli bir alan oluşturmak için çaba harcıyor.

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirsiniz?

Related Posts

Robot Köpekler, yetenek yarışmasında şov yaptı

Boston Dynamics, robot videolarında vitesi biraz daha yükseltti ve yetenek yarışmasına etkileyici bir dans performansıyla katıldı.

Kuzey Kore’de telefonlar gözetim için her 5 dakikada bir gizlice ekran görüntüsü alıyor

Kuzey Kore’de kullanılan bir telefonda, distopik bir gerçekliği ortaya çıkardı. Bu kadarına da pes diyebilirsiniz.

Apple’dan büyük sürpriz: iOS 26 geliyor!

Apple, yazılım güncellemelerinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor.

Yapay zeka mühendisi şantajla tehdit etti: Eşi üzerinden gözdağı verdi

Yapay zeka teknolojilerinin sınırları giderek tartışılır hale gelirken, sektörün önemli markalarından Anthropic’in yeni modeli Claude Opus 4’le ilgili tespit edilen bir vaka, bilim kurgu senaryolarını aratmadı… Model, işine gelmeyen bir durumda mühendisleri şantajla tehdit etti.

MOVA, 19 Mayıs’ta gençlere sesleniyor: “Zamanını geleceğe ayır!”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe emanet ettiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, bu yıl da heyecan ve coşkuyla karşılanırken, ülkemizin geleceğinin inşası için, gençlerin fikirlerine ve üretkenliğine ihtiyaç duyuluyor. Bu anlamlı günde …

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.