Ev sahipleri dikkat! Bakanlık kira gelirini düşük gösterenlere karşı harekete geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kayıt Dışı Gayrimenkul Gelirlerini Takibe Aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı gayrimenkul gelirleriyle mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni devreye soktu. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde el değiştiren 16 binden fazla taşınmaz incelenerek, tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olan 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Muhabirlerimize verilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçları yakından takip ediyor. Bu kapsamda, gayrimenkullerin alınıp satılması veya kiraya verilmesinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçlar MEVA Sistemi üzerinden analiz ediliyor.

RAPORDAKİ BİLGİLER KULLANILIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen MEVA uygulamasında, coğrafi bilgi sistemine dayalı bir yazılım kullanılıyor. Bu uygulamada, başkanlığın beyanname, bildirim, yoklama gibi bilgilerinin yanı sıra tapu ve kadastro, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri ile değerleme uzmanları tarafından hazırlanan raporlar dikkate alınıyor.

Bu bilgiler sayesinde, gayrimenkullerin gerçek alım satım ve kira bedelleri belirleniyor ve denetim süreçlerine önemli katkı sağlanıyor.

DENETİM SÜREÇLERİ İŞLİYOR

MEVA, kısa bir süre önce 81 il merkezinde defterdarlıklarda kullanılmaya başlandı. Defterdarlıklarda özel ekipler aracılığıyla veriye dayalı analiz ve denetim süreçleri devam ediyor.

Gerçek ve güncel satış değerlerinin belirlenmesi için son 2-3 aydaki alım satım işlemleri analiz ediliyor ve tapuda gösterilen bedeller ile gerçek bedeller karşılaştırılıyor.

5.9 MİLYAR LİRALIK HARÇ MATRAHI GÖNÜLLÜ OLARAK ARTIRILDI

Bu yıl içinde gerçekleştirilen alım satım işlemlerine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Gönüllü olarak uyum sağlayan 2 bin 475 kişi, 5,9 milyar liralık alım satım bedeli üzerinden 113,9 milyon liralık tapu harcını cezasız şekilde ödedi. Uyum sağlanmayan mükellefler hakkında vergi incelemeleri başlatıldı.

MEVA’nın kullanımıyla gayrimenkul alım satım işlemlerinde doğru ve gerçek değerler üzerinden işlem yapılması hedefleniyor. Bu sayede kayıt dışılığın azaltılması ve gönüllü uyumun artması amaçlanıyor.

Related Posts

Uzun ve kısa vadeli yatırımın yönü değişti: Dolardan çıkanların tercihi ‘frank’ oldu!

Almanyalı dev Deutsche Bank’ın yayınladığı rapora göre Amerikan doları son yılların en kötü senaryosunu yaşarken, euro ve İsviçre frangı karşısında da peş peşe değer kaybetti. Yatırımcıların ise kısa ve uzun vadeli yatırımları değişti.

Dolar/TL’de yükseliş! İşte dolarda son rakam (26 Haziran 2025)

Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla önceki kapanışın hemen üzerinde 39,7710’dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 yükselişle 46,5820’den ve sterlin/TL önceki kapanışının yüzde 0,6 üzerinde 54,6740’tan satılıyor. Dolar endeksi ise …

SGK uzmanı Erdursun yanıtladı: Ücretleri baskılamak enflasyonu düşürür mü?

SGK uzmanı Erdursun yanıtladı: Ücretleri baskılamak enflasyonu düşürür mü?

AK Parti’den ilk açıklama geldi: Asgari ücrette temmuz zammı olacak mı?

Milyonların gözü Temmuz ayında yapılacak maaş düzenlemelerine çevrilmişken, AK Parti’den asgari ücret zammı ile ilgili ilk açıklama geldi, “Somut bir şey söylemek için erken” dedi.

Seyahat pazarının 2040’a kadar 3 katına çıkarak 15 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor

Boston Consulting Group’un (BCG) araştırmasına göre, tatil amaçlı seyahatlerin değeri 2040’a kadar üç kat artarak 5 trilyon dolardan 15 trilyon dolara çıkabilir.

Çekya’da iş dünyası güveni zayıfladı, tüketici morali stabil kaldı

Çek Cumhuriyeti’nde iş dünyası güven endeksi, Haziran 2025’te bir önceki aya göre 1,0 puanlık bir düşüşle 100 seviyesine geriledi. Bu gerileme, özellikle ticaret ve seçili hizmetler sektörlerindeki düşüşten kaynaklandı. Ticaret sektöründe güven 98,4 …